Миколаївська районна рада
Миколаївська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Розпочато процес реалізації житлових сертифікатів

Дата: 18.01.2024 10:02
Кількість переглядів: 39

В перші дні нового року на ринку нерухомості розпочався процес реалізації житлових сертифікатів. Які дії отримувача компенсації мають передувати юридичному оформленню договору купівлі-продажу житла та з яких етапів складається загальний алгоритм використання житлового сертифіката — у ПОКРОКОВІЙ ІНСТРУКЦІЇ

Фото без опису

Крок 1. Припинення права власності на зруйноване майно.

Припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості — є однією з обов’язкових умов компенсаційної процедури. Щоб виконати цю умову, після отримання житлового сертифікату її отримувач має звернутися до державного реєстратора чи нотаріуса.

Пам’ятайте: процедура державної реєстрації припинення права власності має проводитися у зв’язку зі знищенням нерухомості, а не з підстави відмови власника від свого права.

Крок 2. Пошук житла у будь-якому відносно безпечному регіоні України.

Можна обрати вже готовий приватний будинок або квартиру, або ж інвестувати у будівництво квадратних метрів на первинному ринку. Географія пошуку буде обмежуватися тільки тимчасово окупованими територіями, а також зоною активних бойових дій.

На цьому етапі потрібно узгодити з власником або замовником будівництва попередню ціну житла. Аби отримати додаткові гарантії, що власник не передумає продавати нерухомість і в подальшому не змінить умови проведення такої операції, можна укласти попередній договір купівлі-продажу та посвідчити його у нотаріуса.

Крок 3. Подання звернення про фінансування до Укрпошти.

У зверненні про фінансування придбання житла у розмірі, визначеному в житловому сертифікаті, має зазначатися така інформація:

• відомості щодо житла (адреса, площа, кількість кімнат);

• попередньо узгоджена з власником/замовником будівництва ціна;

• дані про житловий сертифікат (номер та дата, сума компенсації);

• контакти отримувача компенсації (номер телефону, поштова та електрона адреси).

Зверніть увагу: таке звернення наразі можна подавати онлайн — через застосунок Дія.

Укрпошта розглядає такі заявки раз на п’ять робочих днів в порядку черговості надходження з урахуванням пріоритетного права на отримання компенсації. У разі відсутності грошових коштів розгляд звернень автоматично зупиняється та поновлюється після надходження фінансування.

Підтвердження можливості фінансування придбання житла від Укрпошти дійсне протягом 30 календарних днів.

Крок 4.  Оформлення договору купівлі-продажу нової оселі у нотаріуса.

Після резервування компенсаційних коштів потрібно звернутися до нотаріуса для проведення операції купівлі-продажу. Перш ніж посвідчити договір, нотаріус має провести кілька «ревізій».

Перевірити дотримання вимог щодо розташування житла у відносно безпечному регіоні України, а також — наявності факту припинення права власності отримувача компенсації на знищену оселю.

Якщо договір стосуватиметься нерухомості на первинному ринку, нотаріус має пересвідчитися у надійності ділової репутації забудовника і перевірити юридичну «чистоту» квадратних метрів у новобудові.

Після проведення всіх необхідних перевірок і посвідчення договору нотаріус внесе відомості про право власності покупця до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Таке правило діє тільки для випадків купівлі житла на вторинному ринку нерухомості.

Для первинного ринку такий етап матиме, так би мовити, відкладальну умову — право власності покупця на квадратні метри буде оформлено вже після того, як житло збудують і здадуть в експлуатацію.

Перерахування «компенсаційних» коштів на рахунок продавця Укрпоштою здійснюється протягом п’яти днів (робочих) з дня внесення нотаріусом даних про договір купівлі-продажу до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Врахуйте: «компенсаційну» нерухомість не можна продавати чи дарувати протягом 5 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь