Миколаївська районна рада
Миколаївська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги  землевласників: завершіть процедуру оформлення права власності на землю

Дата: 25.08.2021 15:10
Кількість переглядів: 877

Для забезпечення належного захисту державою суб’єктів права власності і господарювання має бути здійснене відповідне оформлення права власності на землю.


Частиною цієї процедури є присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Без нього на сьогодні власник земельної ділянки не зможе здійснювати правочини: продавати, дарувати, здавати в оренду, брати кредит під її заставу тощо.

Тож, власники земельних наділів, які мають державний акт на землю «старого» зразку, мають подбати про присвоєння кадастрового номера. Вирішити своє питання власникам «старих» державних актів не вдасться доти, доки цей документ правоволодіння на землю не буде приведений у відповідність до сучасних норм і вимог законодавства у сфері регулювання земельних відносин.

За період незалежності нашої держави та у зв’язку із набуттям чинності Земельного кодексу України, громадяни мали змогу приватизувати земельні ділянки та відповідно до цього видавалися акти на землю трьох зразків.

Якщо ви маєте державний акт виданий з 2003-го року (зеленого кольору) чи з 2009-го року (синього кольору), то можете побачити на ньому зазначений кадастровий номер, а також перевірити наявність інформації на публічній кадастровій карті. Особливо актуальною перевірка є для власників державних актів зеленого кольору, адже у ті роки з ряду причин до бази ДЗК могла бути внесена не вся інформація.

Ті ж, хто отримав державний акт з 1993-го по 2003 рік (червоного кольору) має подбати про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Адже ці акти не внесені в автоматизовану систему ведення Державного земельного кадастру, запроваджену у 2002-му році. Земельним ділянкам не присвоювались кадастрові номера.

Так Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визнаються всі права на земельні ділянки, які були зареєстровані до 01 січня 2013. Однак у власників земельних ділянок можуть виникнути непоодинокі проблеми у разі, якщо така ділянка не має кадастрового номера.

Згідно із Законом України «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

Отже, такі ділянки можна використовувати відповідно до їх цільового призначення, але здійснювати цивільно-правові угоди неможливо, поки не буде присвоєний кадастровий номер.

Таким чином, для внесення даних про зазначені земельні ділянки до Державного земельного кадастру (проведення державної реєстрації земельної ділянки) їх власникам необхідно звернутися до землевпорядної організації та замовити розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на кожну земельну ділянку.

Також не всі ділянки державних актів на право приватної власності зеленого зразка, які були видані з 2004 року та до 2007, не всі внесені в ДЗК і  всі позначені на публічній кадастровій карті.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь