Миколаївська районна рада
Миколаївська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Проблеми реформи місцевого самоврядування треба вирішувати на рівні держави - Ганна Коверзнєва

Дата: 02.07.2021 20:55
Кількість переглядів: 699

Головною проблемою реформи органів місцевого самоврядування є розбалансування. Воно полягає в тому, що мегаполіси отримали великі й потужні можливості, а маленькі громади - великі проблеми. І тепер це питання потребує вирішення на державному рівні. 


Про це йшлося сьогодні, 2 липня, на зустрічі голів районних рад у Києві, де побувала і голова Миколаївської районної ради Ганна Коверзнєва. 

Як прозвучало у ході зустрічі, на якій були присутні голови понад 100 райрад, маленьким громадам без підтримки районних рад просто не обійтися.

За словами одного із спікерів, районні ради  - це єдиний механізм забезпечення констиційних прав громад, і отримання ними гарантованих послуг. Все інше - "говорільня".

Якщо районні ради матимуть ресурс, за рахунок якого громади зможуть утримувать об'єкти соціальної сфери - лікарні, школи, тощо, то лиш за таких умов можна буде говорити про ефективність реформи, недоліки якої на сьогоднішній день вже видно неозброєнним оком, а особливо у тих самих маленьких громадах. 

- На фоні інших районних рад стан справ Миколаївської райради ще дозволяє не наражатися на "рифи" реформованого самоврядування, але це не привід спостерігати за процесом у якості стороннього глядача, - переконана голова районної ради Ганна Коверзнєва. 

За її словами, ситуацію, що склалася, необхідно вирішувати саме на державному рівні. І такої думки дотримуються практичні всі учасники зібрання.

- Я вважаю, що зараз вкрай необхідно розібратися з визначенням повноважень і забезпечити районні ради належним фінансуванням. Добре, якщо у громади є джерела наповнення свого бюджету - за рахунок якихось потужних промислових підприємств. А коли таких немає - як бути людям і до кого звертатися по домогу? Вони будуть звертатися до нас, до районних рад, в першу чергу. То чим зможуть допомогти ради без фінансового ресурсу, гарантованого державою? Я цілком поділяю думку, яка тут пролунала на весь зал: ми повинні думати категоріями людей, а для цього мусимо чітко розібратися у причинах та наслідках проблем, з якими нині зіткнулися, - висловила свою думку Ганна Коверзнєва.

У своєму коментарі очільниця Миколаївської районної ради також повідомила, що результатом зустрічі під егідою УАРОР стало рішення про підготовку відповідної резолюції, котру буде направлено до найвищих органів влади України. 



 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь